Coachande ledarskap: Så motiverar du ditt team

Arkatay - coachande förhållningssätt
Som projektledare är det bra att ha ett coachande förhållningssätt till sin grupp. Detta innebär att du inte löser alla problem åt teamet, utan i stället använder kraftfulla frågor för att hjälpa dem att själva hitta lösningar. Genom denna metod blir gruppen mer engagerad och får en klarare bild av målen och vägarna att nå dem.

Fördelarna med ett coachande ledarskap

Ett coachande ledarskap stärker teamets engagemang och förståelse för projektets mål. I stället för att leverera svaren, ställer du frågor som teamet eller individen kanske inte tidigare har övervägt. Dessa frågor leder ofta till en tystnad medan gruppen funderar på svaret, vilket indikerar att de verkligen bearbetar problemet på djupet.

De mest effektiva frågorna anpassas efter den specifika situationen, men här är några exempel på frågor som ofta kan öppna upp för nya insikter:

  • “Finns det något alternativt sätt att lösa problemet på?”
  • “Hur tror ni att användarna känner för lösningen?”

Sådana frågor hjälper teamet att vidga sina perspektiv och tänka kreativt kring utmaningarna de står inför.

Bygg en gemensam målbild

Ett coachande ledarskap handlar också om att bygga en gemensam målbild. Detta innebär att skapa en tydlig och gemensam förståelse för projektets mål, där varje teammedlem känner sig delaktig och motiverad. Ett effektivt sätt att göra detta är att identifiera ett första, enkelt steg mot den gemensamma visionen. Genom att bryta ner målen i hanterbara och konkreta delar blir processen mer överskådlig och gör det lättare för teamet att hålla fokus och känna en känsla av delaktighet och ansvar.

Tron på gruppens förmåga

En annan viktig aspekt av ett coachande ledarskap är din tro på gruppens förmåga. Se deras potential som större än vad de själva gör. Forskning, såsom Vrooms “Expectancy Theory”, visar att om du förväntar dig högre prestationer, kommer gruppen att prestera bättre. Denna förväntning skapar en positiv spiral där teamet strävar efter att leva upp till de höga förväntningarna.

Praktiska tips för ett coachande förhållningssätt

För att framgångsrikt implementera ett coachande ledarskap, fokusera på följande:

  • Ställ rätt frågor: Uppmuntra teamet att tänka själva genom att ställa frågor som utmanar deras nuvarande tänkande.
  • Uppmärksamma framsteg: Fokusera på det som görs bra i stället för att bara påpeka det som behöver förbättras.
  • Måla de stora penseldragen: Håll dig till övergripande strategier och visioner i stället för att fastna i detaljerna.

Att anamma ett coachande ledarskap kan vara en gamechanger för ditt projektledarskap. Genom att inspirera och vägleda snarare än att diktera, frigör du teamets fulla potential. När varje medlem känner sig sedd, hörd och betrodd, växer inte bara deras individuella prestation, utan hela projektet drar nytta av den kollektiva kraften. Så, nästa gång du står inför en utmaning, prova att ställa en kraftfull fråga i stället för att erbjuda en lösning. Och kom ihåg, ditt förtroende och dina höga förväntningar är nyckeln till att skapa ett framgångsrikt team.


Upptäck hur du kan anpassa ditt ledarskap för att bäst möta teamets behov och hantera de utmaningar ni står inför genom att ta del av vår artikel om situationsanpassat ledarskap!

Dela:

Arkatay - coachande förhållningssätt

Coachande ledarskap: Så motiverar du ditt team

Sommarledighet

Återfinn motivationen efter semestern

Riskworkshop

Så skapar du en effektiv riskworkshop

person som målar

Måla målbilden: skapa klarhet i ditt projekt

Kontakta oss!

Gustav Adolfs Torg 43, 211 39 Malmö Sweden

Mail: [email protected]

Utbildning: [email protected]

Copyright © 2022 Arkatay Consulting AB. All rights reserved. PMP, CAPM, PMI-ACP, PMI-RP, PMI-SP, PgMP, PMI, PMBOK are all registered marks of the Project Management Institute, Inc. PRINCE2® / PRINCE2 Agile® / MSP® / M_o_R® / MoP® / MoV® are registered trademarks of the PeopleCert group. Used under licence from PeopleCert. All rights reserved.

Kontakta oss här!

[vi återkommer med ett svar inom kort]

Kontakta oss

Johanna Fransson håller utbildning

14 juni - 18 juni

Project Management in practice

Project Management in Practice är en 3-dagars grundläggande utbildning som riktar sig till individer som strävar efter att fördjupa sina kunskaper inom projektledning. Ta steget och anmäl dig här!