Kongressen, som anordnades av PMI Sweden Chapter, samlade experter och projektledare från hela världen för att dela sina perspektiv på hur AI kan bidra till en mer hållbar och effektiv branschutveckling. Föreläsningar och paneldiskussioner behandlade ämnen som kritiskt tänkande i en AI-driven värld, AI:s roll i den cirkulära ekonomin och hur tekniken kan användas för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö. Den gemensamma nämnaren var tydlig: AI är här för att stanna – och framtiden tillhör dem som lär sig använda tekniken på ett ansvarsfullt och människocentrerat sätt.
AI som motor i den cirkulära ekonomin
Att AI kan revolutionera projektledning står klart, men dess påverkan sträcker sig långt utanför kontorsväggarna. Inom återvinningsindustrin har tekniken blivit ett kraftfullt verktyg för att minska avfall och omvandla avlagda resurser till nya intäktsströmmar.
George Avramescu, från Rendall & Rittner, illustrerade detta genom att visa hur smarta algoritmer kan optimera varje steg i en produkts livscykel – från råvaruutvinning till återanvändning. Effekterna av detta, betonade George, möjliggör ett effektivare resursutnyttjande som både gynnar miljön och skapar ökat ekonomiskt värde. Det visar hur hållbarhet och lönsamhet kan gå hand i hand när tekniken används rätt.
Inkludering på riktigt – med AI som brygga
Å andra sidan handlar hållbarhet inte bara om miljö och ekonomi – det handlar också om människor. AI har potentialen att överbrygga klyftor och skapa mer inkluderande arbetsplatser. Johan Sporre från IKEA delade hur hans team har lyckats eliminera språkbarriärer genom AI-genererade översättningar, vilket lett till ökad tillgänglighet för över 165 000 medarbetare globalt. Genom realtidsöversättning och generativ AI kan organisationer numera skapa större delaktighet. Och när alla kan kommunicera på sina villkor, ja, då stärks både samarbete och innovation. Dessutom möjliggör tekniken mer jämlika arbetsmiljöer där fler röster blir hörda – ett viktigt steg mot social hållbarhet.
Risk eller möjlighet? När AI utmanar vårt kritiska tänkande
Samtidigt finns det risker med att förlita sig blint på tekniken. I jakten på bekvämlighet och snabba lösningar kan AI lätt bli ett substitut snarare än ett verktyg för att förstärka vår egen förmåga. Något som i sin tur riskerar att försvaga vår kapacitet till kritiskt tänkande och kreativ problemlösning.
Detta var något som Tim Rumbaugh behandlade genom att peka på hur AI, om det används tanklöst, kan undergräva vår egen kompetens och minska vår förmåga att göra genomtänkta val. Att låta AI ta över alla beslut riskerar att urholka den kompetens vi borde utveckla. Därför krävs en medveten strategi för hur tekniken används: en strategi som inte bara fokuserar på resultat i stunden, utan som också bygger för framtiden genom att stödja människors utveckling snarare än att ersätta den.
AI – En möjliggörare, men inte en ersättare
Vi har nog alla kommit till insikten att AI har potentialen att förändra spelplanen för projektledning, men till vilken grad? Tekniken kan visserligen effektivisera processer och hjälpa oss att fatta beslut på bråkdelen av en sekund, men det är fortfarande människans förmåga att leda, känna av och fatta kloka beslut som avgör projektets riktning. Genom att kombinera AI:s datadrivna insikter med mänsklig intuition illustrerade Christina Sejr Pedersen från Half Double Institute hur projektledare kan skapa större effekt och nå resultat snabbare – något som den beprövade Half Double-metodiken syftar till att uppnå.
Half Double är ett danskt utvecklat ramverk för projektledning som fokuserar på att skapa snabbare resultat och större effekt med mindre slöseri. Med sin betoning på att kombinera struktur med flexibilitet ger Half Double projektledare verktyg att navigera i komplexa miljöer där både människor och teknik samverkar för att driva förändring.

Som ett tecken på metodikens växande betydelse har Arkatay nyligen blivit Sveriges första certifierade utbildningspartner inom Half Double. Genom att erbjuda utbildning i ramverket öppnas nya möjligheter att tillämpa ett mer effektorienterat och människonära sätt att driva projekt – oavsett om AI är en del av ekvationen eller inte. Läs mer om utbildningen här!
En framtid där AI och människor samverkar
Passion for Projects 2025 lämnade ingen tvekan om att AI kommer att spela en avgörande roll i framtidens projektledning. Men det var också tydligt att tekniken måste hanteras med eftertanke. AI är en kraftfull möjliggörare, men det är fortfarande människan som sätter riktningen. Det handlar med andra ord inte om att välja mellan AI och människor – det handlar snarare om att hitta den perfekta balansen mellan dem.